Winkelmand

Aikido Wapens

Bij Aikido wordt er gewerkt met drie wapens, namelijk de Bokken , Jo en Tanto.

Aikido Bokken

De Bokken is het houten oefenzwaard dat wordt gebruikt bij diverse Japanse krijgskunsten waaronder Aikido. De Bokken heeft ongeveer dezelfde lengte als de Katana, het belangrijkste wapen van de Samoerai. Ondanks dat de Bokken geen scherpe snijkant heeft, kan het trainen met de Bokken gevaarlijk zijn. Zo is bijvoorbeeld de punt van de Bokken gevaarlijk voor het gezicht en ogen bij een shomen-uchi als je niet goed op je afstand let. We raden aan bewust en serieus te trainen met de Bokken om ongelukken te voorkomen.

Bokken informatie

Het idee van het houten oefenzwaard is overgewaaid uit China en door de Japanners aangepast naar het gebruik van de Katana. Het trainen met houten wapens bleek een stuk handiger tijdens voorbereidingen voor veldslagen dan echte zwaarden. Het gebruik van de Bokken werd populair tijdens de Muromachi periode (1336-1600) toen de Samoerai-klasse aan het opkomen was.

Productie Bokken

Bokken’s worden in de meeste gevallen gemaakt van eikenhout, met name wit eiken is erg geliefd. Wit eiken heeft de eigenschap sterk te zijn, maar toch flexibel. Dit is ideaal voor trainingen met meer impact. Met name vanuit de lageloonlanden komen steeds meer goedkope Bokken’s de markt op, maar we raden deze Bokken’s niet aan. Niet alleen is het onduidelijk waar het hout vandaan komt en waarmee het hout behandeld is, het is ook nog eens erg gevaarlijk aangezien ze flink uit elkaar kunnen splinteren.

Aankoop Bokken

Dat gezegd hebbende, is de keuze voor de aankoop van een eerste Bokken erg belangrijk. Beginners kiezen vaak voor de goedkoopste varianten (deze verkoopt Aikipro.nl bewust niet) waaronder de voordelige rood eiken “Taiwanese” varianten. Met name beginners “knallen” regelmatig met de Bokkens, omdat ze nog gespannen de Bokken vasthouden en/of nog niet goed de techniek/kata beheersen. Gevorderde aikidoka’s kiezen al snel voor de wat duurdere wit eiken varianten. Deze zijn sterker, vaak beter afgewerkt, veiliger en gaan veel langer mee.

Vijf aankooptips voor je Bokken

  1. Bespaar niet op kwaliteit, zelfs niet als je net gaat beginnen met zwaardlessen.
  2. Train niet te lang door met een “afgesleten” Bokken. Rondvliegende stukken en splinters zijn niet bevorderlijk voor de veiligheid op de mat.
  3. Bepaal je nieuwe Bokken op basis van het aantal trainingen dat je gaat volgen. Er is een groot verschil tussen een half uur per maand zwaardles of iedere week 2 uur qua belasting voor je zwaard.
  4. Kies voor een goede wapentas, dit vervoert je Bokken een stuk makkelijker.
  5. Onderhoud je Bokken eventueel door deze in te smeren met olie (niet nodig bij reeds voorbehandelde Bokken’s).