Winkelmand

Hakama informatie

Typisch voor Aikido is het dragen van een Hakama boven op je Aikido / judopak. Bij Aikido dragen we een Hakama vanaf de 3e kyu of vanaf de 1e dan. Het is een mooie passage, je hebt al jaren getraind en een Hakama is dan een beloning voor het harde werken.

Welk materiaal Aikido Hakama kiezen?

Tetron en polyester worden het meeste verkocht aan mensen die veel trainen. Doordat de polyestervezels niet kreuken, zoals bij katoen, zijn ze erg makkelijk in onderhoud. En doordat polyester geen vocht absorbeert, drogen ze ook een stuk sneller dan de katoenen varianten.

Welke Hakama maat moet ik kiezen?

De Hakama maten corresponderen met het eeuwenoude Japanse systeem “Kujira-shaku”. Dit systeem wordt in feite alleen nog gebruikt voor kleermakers van traditionele Japanse kleding zoals de Hakama. Er wordt op deze manier gemeten:

1 Kujira-shaku= 3,79 centimeter => een Hakama maat 27 is dan omgerekend 27*3,79 centimeter = 102,3 centimeter

Dit is de afstand van je voorste Hakama riem tot aan de onderkant (in het midden gemeten), uitgaande van een judoband (4-5 cm breed). Traditioneel gezien zou een Hakama vallen tot vlak boven je enkels, echter dragen we bij Aikido de Hakama langer. Om een goede keuze te maken is het zinvol een Hakama te passen van je leraar of van iemand van je dojo.

Tip: Bekijk ons Hakama Maattabel voor een goede indicatie Hakama maat.

Aankooptips Aikido Hakama

  1. Bewaak je budget, maar bespaar niet op kwaliteit.
  2. Oriënteer je goed bij verschillende winkels en webshops.
  3. Pas de Hakama van je leraar of medeleerlingen.
  4. Bepaal waarvoor je je Hakama het meeste gebruikt: trainingen, lesgeven, demonstraties, etc.
  5. Probeer zo snel mogelijk je Hakama te leren vouwen, anders verlies je de mooie strakke plooien.

Betekenis Hakama plooien

De zeven plooien van de Hakama hebben een betekenis en staan voor de deugden van de samoerai:

Voorzijde

Jin (menslievendheid)
Gi (eer en gerechtigheid)
Rei (beleefdheid en etiquette)
Chi (wijsheid en intelligentie)
Shin (oprechtheid)

Achterzijde

Chu (loyaliteit)
Koh (vroomheid)

Bekijk hier alle Aikido Hakama’s binnen ons Aikido artikelen aanbod.

Geschiedenis Hakama

In het oude Japan kwamen Hakama’s in verschillende vormen en verschillende lagen van de bevolking voor, zowel bij de adel als bij de Samoerai, maar ook bij de boeren op het veld. De Hakama die oorspronkelijk door de Samoerai werd gedragen en vooral diende om de benen van de ruiter te beschermen tijdens het paardrijden, is de Hakama die nu nog het meest voorkomt.

Bij de opkomst van Aikido, in de jaren dertig, was het dragen van een Hakama verplicht voor alle aikidoka’s. Het witte trainingspak werd toen gezien als onderkleding, waarboven uit beleefdheid een Hakama werd gedragen. De armere beoefenaars waren voor het maken van hun Hakama’s echter aangewezen op minderwaardige materialen. Toen deze situatie na de oorlog nog verergerde, werd als een tijdelijke maatregel aangenomen dat het voorlopig toegestaan was Aikido te beoefenen zonder Hakama totdat de aikidoka de graad van shodan bereikte. Het onderscheid tussen Hakama en niet-Hakama werd toen louter uit financiële overwegingen gemaakt, niet als technische gradatie. (bron: www.wikipedia.nl)