Winkelmand

Wat is Tetron?

Wie op zoek is naar een nieuwe Hakama, heeft vast het woord “Tetron” gezien. Tetron is geen Japans gerecht, noch een mooi woord voor een nieuw model Japanse auto. Wat is Tetron dan wel?

 

Tetron = Polyester

Tetron is een soort polyester, gemaakt door Toray en Teijin Companies en een geregistreerde merknaam. De naam Tetron wordt doorgaans gebruikt bij 100% polyester samenstelling, maar ook bij blends. Voor Hakama’s is dit 65% polyester en 35% kunstzijde (rayon).

Voordelen Tetron?

Er zijn verschillende voordelen bij het gebruik van Tetron/polyester. Het maakt kleding zacht en ietwat glanzend en het is voor de drager koeler dan andere materialen. Zo wordt in Zuidoost-Azië Tetron gebruikt in twee- of driedelige pakken, omdat het tevens een erg fijn materiaal is qua onderhoud en schoonmaken. Het schijnt dat Gianni Versace een van de eerste modeontwerpers was die Tetron succesvol in de internationale modewereld heeft geïntroduceerd.

Deze bovenstaande voordelen gelden natuurlijk ook voor het gebruik in Aikido Hakama’s, zeker bij warmere klimaten. Dit zijn de voordelen van Tetron Hakama’s (ook in combinatie met kunstzijde) ten opzichte van katoenen Hakama’s:

  • Mooi stevig materiaal.
  • Makkelijk in gebruik doordat het niet snel kreukt.
  • Wordt minder snel vies.
  • Blijft koeler tijdens trainingen.

Tetron.

Aikipro heeft op dit moment verschillende Aikido Hakama’s die gemaakt zijn van